Top 10 kerst films Netflix 2016

top-10-netflix-facebook-post

Ik hoor je denken: “Een top 10 kerst films? Maar dat zijn toch geen series?”. Nee dat is inderdaad verwarrend. Deze website richt zich voornamelijk op tv series. Maar omdat het hierbij gaat om Netflix wat mensen toch vaak in huis hebben genomen als een tv serie streaming dienst, dacht ik dat dit uitstapje wel kon. Daarbij is het in deze december maand heel handig om een lijstje te hebben van kerstfilms die je op Netflix Nederland kunt kijken en die een beetje goed zijn. Je kunt de diverse kerst films eenvoudig vinden op Netflix en ze zullen dan tussen de 1 en 5 sterren krijgen…. maar dan weet je nog niet of de film iets voor jou is, toch? Dus hierbij een top 10 van de kerstfilms op de Nederlandse Netflix. Voor de sortering hebben we nu voornamelijk gekeken naar de cijfers op de site van IMDB (Internet Movie Database).

10. A Christmas Carol
A Christmas Carol
Een knappe en mooie animatie film uit 2009 met een 6,8 op IMDB (op basis van 75.137 stemmen). Dit is één van de honderden versies van het beroemde Christmas Carol verhaal van Charles Dickens (komt 3 keer voor in deze lijst). De film is gemaakt op basis van de techniek “motion capture” waardoor alles er extreem realistisch uit ziet. Deze techniek werd ook al gebruikt voor de film The Polar Express uit 2004 (wegens een te laag cijfer net niet in deze lijst maar wel te vinden ook op Netflix) en Beowulf uit 2007. Natuurlijk zien we Scrooge ook in deze film en hij heeft de stem van Jim Carrey gekregen. Film is geschikt bevonden voor kinderen van 9 jaar en ouder.

9. Christmas with Holly
Christmas with Holly
De film Christmas with Holly uit 2012 gaat over een vrouw die een nieuwe start wil maken nadat haar verloofde haar bij het altaar heeft laten staan. Gelukkig voor haar zijn er meer vissen in de zee en zodoende komt ze de leuke eigenaar van een koffiehuis tegen. Maar er is een klein probleem, hij heeft namelijk al een vriendin. Daarnaast heeft hij het super druk met onder andere de zorg van zijn jonge nichtje…. Holly die moeder onlangs heeft verloren. Veel drama maar toch is dit een prettige “feel good” film. Deze film, die is gebaseerd op het boek “Christmas Eve At Friday Harbor”, krijgt een aardig cijfer van 7,1 (1.806 stemmen).

9. Arthur Christmas
Arthur Christmas
Ook op de 9e plaats deze kerstfilm met hetzelfde cijfer als de film hierboven. Arthur Christmas is een vrolijke tekenfilm uit 2011 met een beoordeling van 7,1 (36.535 stemmers). Arthur is gek op kerst. Hij is eigenlijk ook de enige in zijn familie die volledig mee gaat in de ware magie van het kerstfeest. Daarnaast, klein detail, is hij de zoon van de kerstman! Zijn broer Steve regelt de kerst zoals een militaristische operatie wordt geregeld. Arthur krijgt van de kerstman een super geheime opdracht. Helaas is de film alleen beschikbaar met engelse audio, natuurlijk zijn er wel Nederlandse ondertitels bij.

8. Bad Santa
Bad Santa Netflix
Deze film uit 2003 verteld een afwijkend verhaal. De film gaat over een nare oplichter die met zijn partner de rol speelt van de kerstman en zijn kleine assistent om vervolgens diverse winkels te beroven op kerstavond. Het plan loopt alleen een beetje in de soep zodra de oplichter vrienden wordt met een kind in de problemen. Hierdoor ontdekt een beveiligingsagent de plannen van de boeven. Een unieke rol voor de acteur Billy Bob Thornton. De film krijgt een aardig cijfer, een 7,1 van 111.652 stemmers! Er is ook nog een Bad Santa 2 maar die film is de moeite niet waard verder.

7. Mickey’s Once Upon a Christmas
Mickeys Once Upon a Christmas
Deze Disney film uit 1999 krijgt een rating van 7,2 (op basis van 3.649 stemmen). Het is een gezellige familie film over Mickey Mouse en zijn vrienden (waaronder Minnie Mouse, Pluto, Goofy, Donald Duck, Daisy Duck, Scrooge McDuck, Mortimer Mouse, etc.) tijdens kerst. De film kreeg later nog een vervolg met de naam “Mickey’s Twice Upon a Christmas” en die kwam uit in 2004.

6. Home Alone
home-alone
Deze film uit 1990 mag inmiddels ook een klassieker worden genoemd. Een 8 jarige brutale jongen (Macaulay Culkin) is per ongeluk alleen thuis tijdens de feestdagen. En dan moet hij blijkbaar zijn huis beschermen tegen een stelletje inbrekers (acteurs Joe Pesci en Daniel Stern). Het is een origineel en grappig verhaal en zeer succesvol (er volgde daarom nog 3 films, Home alone 2 / 3 en 4). De film krijgt een 7,5 van 322.254 stemmers. De meeste mensen hebben hem inmiddels wel gezien en anders kun je hem via Netflix bekijken. Gek genoeg ontbreken op Netflix de Home Alone’s 2, 3 en 4!? Maar die kun je heel voordelig bestellen via Bol.com:

5. The Muppet Christmas Carol
The Muppet Christmas Carol
Deze film uit 1992 vertelt met behulp van de muppets het beroemde verhaal van Charles Dickens over Ebenezer Scrooge. Deze poppenfilm krijgt een hoge waardering van 7,7 op IMDB met 34.762 stemmen. Een mooie rol voor Michael Caine als Scrooge en we zien natuurlijk Miss Piggy en Kermit the Frog.

4. Miracle on 34th Street
miracle-on-34th-street-1947
Ja dit is een oudje (uit 1947), maar wel een klassieker. Er zijn later remakes gemaakt maar die hebben niet deze waardering gekregen (een 7,9 met 30.873 stemmen op IMDB). Het verhaal gaat over een oude man die zegt dat hij de kerstman is (Santa Claus). Mensen verklaren hem voor gek en hij komt in het gekkenhuis. Een advocaat besluit de oude man te gaan verdedigen door te bewijzen dat hij de echte kerstman is.

3. A Christmas Carol
christmascarol

Er zijn veel versies van dit kerstverhaal (van Charles Dickens). Dit is A Christmas Carol uit 1984 met een cijfer van 7,9 op basis van 8.197 stemmen. Het gaat over een oude bittere man die om niets en niemand geeft behalve om geld. Voor de kerst krijgt hij bezoek van 3 verschillende geesten die hem een wijze les zullen leren. In 2009 is een getekende versie gemaakt en die staat ook op Netflix (iets leuker voor kinderen om te kijken). En er is een versie van dit verhaal met de Muppets en ook die kun je op dit moment vinden op Netflix Nederland.

Ook in 1999 is er een versie verschenen van “A Christmas Carol” met Patrick Stewart (bekend van de serie Star Trek: The Next Generation en de diverse X-men films) in de rol van Mr. Ebenezer Scrooge. En in 1988 verscheen de film “Scrooged” (op basis van de hoofdpersoon) met Bill Murray in de hoofdrol. De vele versies en het feit dat nagenoeg alle Christmas-Carol / Scrooge films hoge cijfers krijgen geeft aan dat het een ijzersterk kerstverhaal is.

3. Christmas at Pee Wee’s Playhouse
Christmas at Pee Wees Playhouse
Deze film had je vast ook niet verwacht in deze top 10? Maar deze film uit 1988 krijgt een 8,0 op IMDB, echter wel met slechts 792 stemmen en daarom is het een gedeelde 3e plaats in deze top 10 samen met A Christmas Carol hierboven. Pee-wee Herman en zijn maten en vrienden vieren kerst in het speelhuis op hun eigen creatieve manieren.

2. The Nightmare Before Christmas
The Nightmare Before Christmas
Dit is een bekende animatie film uit 1993 geschreven door Tim Burton (bekend van o.a. Edward Scissorhands, Corpse Bride, Batman Returns, Mars Attacks!). Deze film krijgt een 8,0 op IMDB (229.334 stemmen).

1. The Trailer Park Boys Christmas Special
The Trailer Park Boys Christmas Special
Deze tv film uit 2004 staat op nummer 1 met een hoog cijfer op IMDB, namelijk een 8,4 (2049 stemmen). Maar dit is vast niet voor iedereen een aantrekkelijke keuze. Ben je fan van de Trailer Park Boys dan zul je hier van smullen. Ken je het nog niet? Dan is het onzeker of je dit gaat waarderen. Hieronder enkele bloopers van Trailer Park Boys Christmas Special, geeft een klein beetje inzicht in wat je kunt verwachten van de film.

 

 

TOPPER: Fireplace for Your Home: Crackling Yule Log Fireplace
Fireplace for Your Home
Op dit moment is dit de meest bekeken film op Netflix. Het is dus niet de film met de meeste stemmen of de hoogste waardering. Maar Fireplace for Your Home staat al bijna een paar weken tussen de trending films omdat veel mensen hem streamen. Zeer begrijpelijk! Het is een prachtige kerst achtergrond zo’n open haard en het knisperende geluid is ook zeer sfeervol. Ja dit is de ultieme kerstfilm op Netflix die je niet bewust hoeft te kijken en die je wel vaker dan 1 keer “kijkt”.

Eervolle vermeldingen
Net niet in de top 10 van Netflix kerstfilms maar misschien wel de moeite waard en ook vrij recente (tv) films. Het gaat dan om “The Spirit of Christmas” uit 2015 met een 6,7 op IMDB en uit hetzelfde jaar de film “Ice Sculpture Christmas” met het iets hogere cijfer 6,8.

The Spirit of Christmas

Ice Sculpture Christmas

Veel film plezier en een Fijne kerst!